25 Eylül 2008 Perşembe

KADİR GECEMİZ

Kur’an-i Kerim’in inmeye basladigi Ramazan ayinin yirmi yedinci gecesi Islam’da en kutsal ve faziletli gecedir. Kadir gecesi, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayirlidir. Kur’an-i Kerim de bu gecenin faziletini belirten müstakil bir sure vardir. Bu surede yüce Rabbimiz söyle buyurmaktadir:“Dogrusu biz Kur’an’i Kadir gecesinde indirmisizdir. Kadir gecesinin ne oldugunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayirlidir. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü is için inerler. O gece, tanyerinin agarmasina kadar bir esenliktir” (Kadir, 1-5).
Kadir Gecesi Denilmesinin Sebebi
Bu geceye Kadir gecesi denilmesi seref ve kiymetinden dolayidir. Çünkü:
a) Kur’an-i Kerim bu gecede inmeye baslamistir.
b) Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapilan ibadetten daha faziletlidir.
c) Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah c.c’nin ezeli kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir (Tecrîdi Sarih Tercemesi, VI, 312).
d) Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayida melek iner.
e) Bu gece tanyerinin agarmasina kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktir. Yeryüzüne inen melekler ugradiklari her mümine selam verirler.
Kadir Gecesinde Neler Yapmaliyiz?
Kadir gecesini, namaz kilarak, Kur’an-i Kerim okuyarak, tövbe, istigfar ederek ve dua yaparak degerlendirmeliyiz.Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazi kilmadan önce hiç degilse bes vakit kaza namazi kilmalari daha faziletlidir. Kazasi yoksa nafile kilar.
Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istigfar etmek namazdan sevimlidir. Kur’an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demistir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).
Hz. Aise (r.ah) söyle anlatiyor: “Ey Allah’in Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasil dua edeyim? diye sordum. Resulüllah (s.a.v):“Allahümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fa’fu annî (Allah’im sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet)” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).
Bu gecenin öyle bir ani vardir ki o anda yapilan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli ani yakalamak için gecenin bütününü tövbe ve istigfar ile geçirmek gerekir. Bu da kisinin imanini tazeler.
Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azindan teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler.Bu, bin aydan hayirli oldugu bildirilen gecede insanlik alemini huzura kavusturmak için gerekli olan esaslar indirilmistir. Namaz, zikir, tesbih, Kur’an okumak gibi bedeni ibadetlerimiz yaninda düsünce ile ibadet olarak isimlendirdigimiz tefekkürü insanligin amaci nedir? olgun insan olma mertebesine nasil ulasabiliriz? Nasil insanliga daha iyi hizmet edip, daha çok sevgi sunabiliriz? seklindeki odak noktalari ile güçlendirelim.
Unutmayalim ki; özellikle bu gecede Tevvab olan Allah tövbelerimizi kabul edecektir. Bizlere bir ikram olarak sunulan bu kutsal Kadir gecesinde dualarimizdan insanligin huzuru, sevgi ve kardesligin saglanmasi ve devami için bizlere daha fazla güç, iman vermesi için yakaralim. Yalniz kendi sevdigimiz insanlarin degil, bütün insanlarin sevgiye layik oldugunu animsayarak sevgide saglam ve cömert bir ruha sahip olmak için de yardim dileyelim. Kadir Gece'niz mübarek olsun.Allah'ım bu ayların ve gecelerin kıymetini bilmemizi nasip etsin.

12 yorum:

makhina dedi ki...

selam canım Kadir gecemiz mübarek olsun hayırlı cumalar sevgiler dualarda unutma emi :))

Marifetane hobi dedi ki...

Rabbimiz muhtacız sana,
Huzurunda el açtık,
Affımız için dualar saçtık,
Rahman isminle Rahmet eyle,
Koyma bizi perişan halimize,
Mağfiretine muhtaç olan mücrimleriz,
Bırakma ellerimizi,
Kabul eyle dualarımızı…
Bu kutlu günün Feyz ve bereketinden istifade edebilmek ümidi ile…Hayırlı Cumalar.Daha nice kandillere kavuşmanız dileğiyle şimdiden kandiliniz mübarek ibadetiniz makbul dualarınız kabul olsun.

elay dedi ki...

S.A.
HAYIRLI GECELER ARKADAŞIM.KADİR GECENİZ VE CUMANIZ MÜBAREK OLSUN.

dünden bugüne dedi ki...

Alemlerin Rabbi, Rahman ve Rahim olan Allah (c.c.)'a hamd olsun. Salatü selam alemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) ve tüm inananlarin üzerine olsun.
KADİR GECEMİZ MÜBAREK OLSUN DUALARIMIZ KABUL OLSUN

yıldız dedi ki...

merhaba,kadir gecemiz mübarek olsun,allah nicelerine kavuştursun,bu gece hepimizin duaları kabul olur inşallah.sana huzur dolu günler diliyorum.

akasyakokusu dedi ki...

Rabbim çekirdeğe orman gizlemiş, tahıl tanesine harman gizlemiş, yılanın zehrine derman gizlemiş, mübarek gecelere de cennet gizlemiş. Kadir geceniz mübarek olsun.

Adsız dedi ki...

Beyaz bir güvercin gönderiyorum size
Kanatlarında mutluluk,
Yüreğinde sevgi,
Tüylerinde nur var.
Sizin de kalbiniz nurla dolsun,
Kadir geceniz mübarek olsun.

kelebeklisaniyeler dedi ki...

Kadir geceniz mubarek...dualariniz kabul olsun insallah...opuyorum seni canim...sevgilerimle...

made in funda dedi ki...

Kadir Gecesi değer gecesidir, Allah tarafından değerli kılınmış bir gecedir. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bu gece bir ömürden daha hayırlıdır. Ellerin açıldığı, gözlerin dualarla yaşardığı, kalplerin okşandığı Kadir Gecesinde bütün insanların günahlardan uzaklaşıp tövbelerinin kabul edilmesini niyaz ederiz. Allah tüm inananları iman yolundan ayırmasın..hayırlı kandiller canım

Unknown dedi ki...

Ramazan'ın kalbi olan Kadir gecesine ermenin şükrünü ve şevkini idrak edebilmek duasıyla,hayır dolu geçmesini dilerim..

nazardeğmesin07 dedi ki...

Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı!
İçinde bulunduğumuz kadir gecesi hürmetine
bizleri affeyle ya Rabbi.AMİN diyor hayırlı geceler diliyorum

CAHİDE dedi ki...

hayırlı haftasonları dilerim kardeşim.Kandilini kutlayamadım.mesajları akşam yazarım dedim.Akşamda müsait olamadım.bayram arası gelemem,şimdiden bayramınızı kutlarım.Rabbim bayramı hakedenlerden eylesin bizi.(amin)